Какво важно около гумите на автомобила

И малко дете да попитате: Защо са важни гумите на автомобила ще имате много верен отговор: За да върви колата. Да, обаче гумите на автомобила имат множество други значения. Ето и по-важните от тях, които всеки водач трябва да съобрази преди избора на зимни гуми или летни гуми трябва да имате и компресори и помпи за гуми.

Гумата е важен елемент от ходовата част на всяка кола. Пред нея са поставени десетки изисквания, които е важно да помним преди да се налижи ремонт на автомобила със стари части. Гумите на автомобила за зима или за лято не бива да са износени. След продължителен пробег трябва да са достатъчно устойчиви на слънце, сняг, студ, вода, лед, големи натоварвания. Гумите трябва да спазват праволинейно движение на автомобила, да поглъщат неравностите на настилката и пр.

Известни са два вида гуми – диагонални и радиални. За по-стара конструкция се има предвид диагоналната. Наименованието й обяснява и самата конструкция, където нишките са поставени диагонално едни над други. Те се произвеждат по-лесно, но притежават по-къс живот, а по отношение на качествата им са далеч по-ниски от тези на радиалните гуми.

Продължителността на живот не е единствено предимство на радиалните гуми. Те осигуряват супер стабилно движение при хлъзгав участък, покачват устойчивостта и сигурността при завой, имат по-добър ефект при спиране, намаляват страничното плъзгане. Колкото и да е чудно радиалните гуми намаляват консумацията на гориво, правят по-добро сцепление и оттам се намалява триенето и се постига икономия на гориво. Тези гуми понасят почти двойно по-големи странични натоварвания и сила, преди да загубят сцеплението с пътната повърхност. Това се дължи на конструктивната им способност. Когато по пътя има неравности, по-вероятно е да се нарушат и деформират страничните части от гумата и благодарение на това се намалява контактната повърхност.

Радиалните гуми осигуряват по-голям комфорт на движение и имат по-добри показатели при висока скорост. Те по-лесно се монтират и демонтират. Тези гуми не са лишени от недостатъци. Сред най-големите е факта, че са по-меки и следователно по-лесно се износват. Капризни са към пътните условия. Това, какво знаем повече около гумите ще ни е от полза по-лесно да разчупим умовете си, когато сме на пътя и попаднем в извънредни ситуации.