Ухапвания от дървеници – опасни ли са

Ухапванията от дървеници са повече от неприятни

Ако сутрин откриете множество ухапвания по тялото, случайно разположени по тялото, има голяма вероятност дървеници да са се настанили в къщата ви. По право, симптомите на ухапванията от тези паразити се появяват индивидуално. Какво още, е важно да знаете и на кое да обръщате внимание четете по-долу. За инфото на статията е използван сайта на: preventa.bg.

Някои ухапвания на Дървеници практически не се забелязват, но има и такива, придружени от сърбеж и появата на големи подутини по кожата. В редки случаи може да се развие, дори генерализирана алергична реакция. Помислете за опасността от ухапвания от и как да ги лекувате.

В повечето случаи ухапванията от дървеници не са опасни, но са много неприятни. Няма спор, че са естетически неприятни и наред с това сърбят много. Някои хора могат да развият алергична реакция, последствията, на която да са много сериозни.

Тези, които са алергични към ухапванията от други насекоми, трябва да бъдат много внимателни и с дървеницата. Тя крие висок риск за алергии. Ако сте от тази група, в домашната ви аптечка и в багажа, винаги трябва да има антихистамини и лекарства, които облекчават подуването, сърбежа и болката.

Защо ухапванията от дървеници са опасни?

Много хора вярват, че ухапванията от дървеници не са по-опасни от ухапванията от комари. И това е вярно, ако няма индивидуална предразположеност. Какво още се говори, вижте в официалния сайт на Превента ДДДД ЕООД.

Най-често срещаният вариант на реакция при ухапвания в леглото е алергията. Тежестта на реакцията може да бъде различна:

При умерена чувствителност при пациенти, на мястото на ухапванията се образуват доста големи подутини. Те понякога са значително болезнени и силно сърбящи.

При силна чувствителност се отбелязва появата на общи симптоми – обрив, хрема, кашлица, треска.

В изключителни случаи, когато дървеницата ухапе, се развива тежка реакция – анафилактичен шок. В тези случаи, при липса на навременна медицинска помощ, е възможен фатален изход.

Друго усложнение може да се окаже самата инфекция. Инфекцията като рана е изключително рядка, тъй като ухапванията са дребни и зарастват бързо. Ухапванията, са много сърбящи, а от дразнението и разчесването може да се повреди кожата. Така, тя става уязвима и може да се стигне до възпаление.

Опасни ли са ухапванията от дървеници при децата

Децата имат нежна и тънка кожа, така че е вероятността да страдат от ухапвания на дървеници е в пъти по-голяма от тази при възрастните. Симптомите при малки деца са по-изразени.

Ухапванията от дървеници са особено опасни за бебетата. Когато бебето живее в много заразена стая, може да развие желязодефицитна анемия. Освен това поради силния сърбеж децата стават неспокойни, спят лошо, което се отразява негативно на развитието им.

Опасни ли са ухапванията от дървеница за бременни

Директно, дървениците не могат да повлияят на развитието и здравето на плода. Присъствието на паразити в къщата, обаче не допринася не спокойствието на бъдещата майка. Така депресираното състояние на жена по време на бременност не се отразява по най-добрия начин в ембриона.

Как да лекувате ухапвания от дървеници

Както в случая на други заболявания, лечението на ухапвания от дървеници се избира индивидуално, в зависимост от това, колко тежки са симптомите. При тежки алергични реакции и в случай на инфекция на раните, самолечението не си струва да се прави, такива последствия трябва да се лекуват от лекар.

Ако реакцията към ухапвания от дървеници е стандартна, тоест симптомите са образуване на малък оток, тогава не е нужна лекарска намеса.

Някои домашни терапии, срещу ухапвания от дървеници

За да успокоите сърбежа и да ускорите заздравяването, може да използвате тези похвати. За целта:

Измийте засегнатата кожа със сапун или сода (използвайте сода за хляб).

Добре се облекчава сърбежът със студ (например лъжица, която се задържа в хладилника за малко).

Може да използвате сурови картофи, за да правите компреси. За целта натрийте картофите на фино ренде и сложете нарязаната маса в салфетка или няколко пъти сгънат тензух. Нанесете, върху кожата на местата, където се намират ухапванията. Дръжте, докато картофената маса се нагрее от топлината на кожата, след това сменете компреса.

Вместо картофи може да използвате зелев лист. Той, обаче трябва да е сварен или намачкан, докато се появи сок.

За дезинфекция на кожата мястото на ухапванията от дървеници, може да се избърше с алкохолна тинктура, спирт или мокра кърпичка със съдържание на такъв. Може да използвате и тинктура от невен или прополис.

По принцип за ухапванията, причинени от дървеници, не можете да използвате особени лекарства. Симптомите ще изчезнат след 2-3 дни. Използването на специални инструменти ускорява лечебния процес на кожата и намалява вероятността от надраскване, така се намалява и интензивността на сърбежа.

При тежки алергични прояви трябва да се използват антихистамини. Избирането им, обаче трябва да е назначено от лекар.

Източник: http://www.preventa.bg.